Wczytuję dane...

Jak wyzerować iPhone'a przed sprzedażą? Instrukcja krok po kroku

Zanim sprzedasz smartfona, musisz pamiętać o wykonaniu kilku czynności, które decydują o bezpieczeństwie Twoich danych. Wyzerowanie iPhone’a jest najważniejszym, ale nie jedynym zadaniem, które musisz wykonać. Co jeszcze warto zrobić? Podpowiadamy!

Jak wyzerować iPhone’a przed sprzedażą

iPhone na sprzedaż

Żywotność telefonów marki Apple jest na tyle wysoka, że nawet po kilku latach użytkowania zadbane smartfony iPhone znajdują nowych właścicieli. Czasem wystarczy jedynie wymienić baterię, aby starszy model iPhone’a zyskał nowe życie. Właśnie dlatego używane iPhone’y cieszą się tak dużą popularnością.

Jeśli planujesz sprzedać swojego iPhone’a, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka cennych wskazówek, które pomogą Ci zadbać o bezpieczeństwo Twoich danych, a jednocześnie zwiększyć atrakcyjność Twojej oferty w oczach potencjalnych nabywców. Przed sprzedażą telefonu musisz wykonać kopię zapasową swoich plików i odłączyć telefon od wszystkich usług. Ostatnim etapem będzie wymazanie iPhone’a, czyli usunięcie z niego danych.

Polecamy również: Jakie słuchawki do iPhone'a wybrać? Podpowiadamy, który model kupić na prezent

Jak przygotować iPhone do sprzedaży?

1. Wykonaj kopię zapasową swoich danych (backup)

Twoim pierwszym krokiem przed wystawieniem telefonu na sprzedaż powinno być wykonanie kopii zapasowej swoich danych. Służy do tego funkcja backup, która pozwala na zapisanie wszystkich informacji z Twojego iPhone’a w wirtualnej chmurze iCloud lub na dowolnym komputerze. Zachowane w ramach backupu dane będziesz mógł odtworzyć później na nowym urządzeniu.

Aby wykonać backup smartfona za pomocą usługi iCloud, wejdź w aplikację Ustawienia (ikona koła zębatego) >> stuknij w swoje imię i nazwisko przypisane do konta Apple ID >> stuknij w zakładkę iCloud >> Backup w iCloud >> Utwórz backup teraz. Tym sposobem zachowasz w chmurze wszystkie dane i ustawienia ze swojego telefonu (m.in. aplikacje, wiadomości, ustawienia powiązanych urządzeń, zdjęcia i filmy). Pamiętaj, że podczas tworzenia backupu, Twój iPhone musi mieć stały dostęp do internetu.

Kopię zapasową swoich danych (backup) możesz też utworzyć za pośrednictwem aplikacji iTunes na komputerze, bez konieczności łączenia się z internetem. Wystarczy, że uruchomisz program iTunes na komputerze, podłączysz do niego swojego iPhone’a (przy użyciu kabla USB), wybierzesz w aplikacji swoje urządzenie i klikniesz kolejno w zakładki Podsumowanie >> Utwórz backup teraz. Utworzoną kopię zapasową będziesz mógł w prosty sposób wgrać na swojego nowego smartfona.

2. Odłącz wszystkie usługi

Drugim krokiem do wyczyszczenia iPhone’a jest odłączenie wszystkich powiązanych z nim usług. Jeśli korzystasz z zegarka Apple Watch, opcję rozłączenia go ze smartfonem znajdziesz w dedykowanej aplikacji Apple Watch na iPhonie. Po jej uruchomieniu stuknij pole „Mój zegarek”, wskaż używane urządzenie, a następnie wybierz opcję „Rozłącz Apple Watch”.

Koniecznie wyłącz usługę iMessage. Jeśli tego nie zrobisz, w przyszłości możesz napotkać problemy z odbieraniem wiadomości SMS i MMS na innych urządzeniach niż iPhone. Aby wyłączyć usługę iMessage, wejdź kolejno w Ustawienia >> Wiadomości >> iMessage (kolor suwaka powinien zmienić się z zielonego na szary).

Następnie wyłącz usługę „Znajdź mój iPhone” (Find my iPhone). W tym celu wejdź w aplikację Ustawienia >> stuknij w swoje imię i nazwisko (Apple ID) >> wybierz opcję Lokalizator >> Znajdź mój iPhone. Na kolejnym ekranie przesuń suwak obok pola „Znajdź mój iPhone”, aby zmienił kolor z zielonego na szary.

Ostatnim etapem przed wyzerowaniem iPhone’a jest wylogowanie się z usługi iCloud oraz ze sklepów iTunes Store i App Store. W tym celu wejdź w aplikację Ustawienia >> stuknij w swoje imię i nazwisko (Apple ID) >> przewiń ekran w dół i wybierz opcję „Wyloguj się”. Następnie wprowadź hasło do swojego konta Apple ID i wybierz opcję „Wyłącz”.

Pamiętaj, że jeśli nie wylogujesz się z usługi iCloud i nie wyzerujesz swojego iPhone’a, nowy właściciel nie będzie mógł z niego korzystać.

3. Wyzeruj iPhone’a

Ostatnim i najważniejszym etapem przygotowań telefonu do sprzedaży jest zerowanie iPhone’a. Zerowanie to nieodwracalny proces, który usuwa wszystkie (lub tylko niektóre) dane i ustawienia zawarte na smartfonie (w zależności od wybranych opcji zerowania). Przed sprzedażą iPhone’a musisz usunąć absolutnie wszystkie dane, które się na nim znajdują.

Zatem jak wyczyścić iPhone’a? W tym celu wejdź w aplikację Ustawienia i stuknij następujące opcje: Ogólne >> Wyzeruj >> Wymaż zawartość i ustawienia. W międzyczasie możesz zostać poproszony o podanie kodu do urządzenia lub hasła do konta Apple ID. Po wprowadzeniu wymaganych danych, Twój iPhone będzie zupełnie czysty i gotowy do ponownego skonfigurowania przez nowego właściciela.

Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite (grafitowy)

Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite (grafitowy)

Jak wyzerować iPhone bez kodu?

Jeśli zapomnisz kodu do swojego telefonu lub zbyt wiele razy podasz nieprawidłowy kod, format iPhone’a musisz przeprowadzić za pomocą aplikacji iTunes na komputerze. Aby to zrobić, przyciśnij równocześnie przycisk boczny oraz jeden z przycisków głośności na swoim iPhonie. Przytrzymaj je, dopóki na ekranie telefonu nie pojawi się suwak wyłączania. Skorzystaj z niego i wyłącz telefon.

Następnie podłącz iPhone’a do komputera (za pomocą kabla USB), przytrzymując jednocześnie przycisk boczny. Nie puszczaj go, dopóki na ekranie telefonu nie wyświetli się ekran trybu awaryjnego. Następnie odszukaj swój telefon w aplikacji iTunes i kliknij przycisk „Odtwórz”. Twój iPhone zostanie przywrócony do ustawień fabrycznych.

Jeśli natomiast zastanawiasz się, jak odblokować iPhone bez iTunes, to niestety nie ma takiej możliwości. W ten sposób firma Apple dba o bezpieczeństwo danych swoich użytkowników.

Przeczytaj także: Co to jest Apple Pay i jak działa?

Słownik pojęć – zerowanie, odtwarzanie, reset iPhone’a

Pamiętaj, że zerowanie, odtwarzanie i resetowanie iPhone’a to trzy odrębne pojęcia. Zerowanie zostało omówione powyżej i polega na usunięciu z urządzenia wszystkich danych oraz ustawień. Z kolei odtwarzanie iPhone’a to przywracanie go do ustawień fabrycznych, czyli zerowanie połączone z odtwarzaniem pierwotnej wersji systemu iOS (bez aktualizacji).

Jak przywrócić iPhone do ustawień fabrycznych? Procedurę przywracania iPhone’a do ustawień fabrycznych możesz wykonać wyłącznie za pomocą aplikacji iTunes na komputerze. Aby to zrobić, podłącz telefon do komputera, uruchom aplikację iTunes i poszukaj opcji „Odtwórz iPhone’a”. Po wprowadzeniu wymaganych danych, w Twoim smartfonie zostaną przywrócone ustawienia fabryczne. iPhone będzie od tej chwili dokładnie taki, jaki był w momencie pierwszego wyjęcia z pudełka.

W słowniczku pojęć istnieje jeszcze jeden termin odnoszący się do urządzeń Apple, czyli reset. Twardy reset iPhone’a to wymuszenie ponownego uruchomienia telefonu. Wykonuje się go w sytuacji zawieszenia systemu iOS na smartfonach iPhone. Reset pozwala niejako „odświeżyć” smartfona. Pamiętaj, że w przypadku smartfonów iPhone, twardy reset nie powoduje utraty żadnych danych. Jak zresetować iPhone’a? Wystarczy nacisnąć i szybko zwolnić przycisk zwiększania głośności, nacisnąć i szybko zwolnić przycisk zmniejszania głośności, a następnie nacisnąć i przytrzymać przycisk boczny.

iPhone gotowy na sprzedaż!

Wiesz już jak usunąć dane z iPhone’a, w jaki sposób przywrócić go do ustawień fabrycznych oraz jak zresetować iPhone’a. Z taką wiedzą przygotowanie telefonu na sprzedaż będzie dla Ciebie jedynie formalnością. Jeśli któraś z opisanych wyżej procedur budzi Twoje wątpliwości, zajrzyj na stronę Apple support, gdzie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

Apple iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue (pacyficzny)

Apple iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue (pacyficzny)

Jeśli sprzedałeś swojego dotychczasowego iPhone’a i szukasz nowego modelu, odwiedź sklep Lantre!